Składniki:
1 paczka makaronu gryczanego wstążka karbowana Reginette – Fabijańscy
200g pomidorków koktailowych
60g boczku
80g Ricotty
Oliwa z pierwszego tłoczenia
Sól i pieprz do smaku
Na patelnię skropioną oliwą i wrzucić pokrojony w paseczki boczek. W tzw. międzyczasie przekrój pomidory koktajlowe na pół. Gdy boczek będzie chrupiący i zarumieniony, zdejmij z patelni, zostawiając sos na dnie. Ugotuj makaron do miękkości. Włóż pomidory na patelnię po boczku i pozwól im się podgrzać. Dodać szczyptę soli, ale trochę, bo boczek może być słony. W tym samym czasie do ricotty dodaj trochę wody z podsmażenie pomidorów i wymieszaj, aby uzyskać kremową konsystencję. Zdejmij z ognia i dodaj ricottę, wymieszaj, a na końcu boczek. Jeśli chcesz, dodaj zmielony pieprz. Wyłóż na makaron.