Makaron kukurydziany wstążka karbowana Reginette z dynią i kiełbasą


1 paczka makaronu kukurydzianego wstążka karbowana Reginette – Fabijańscy

300g dyni

150g dobrej kiełbasy

Nasiona kopru włoskiego do smaku

1/2 szklanki octu jabłkowego

1 ząbek czosnku

Parmigiano Reggiano do smaku

Sól dla smaku

Pieprz w razie potrzeby

Rozmaryn do smaku

Wywar warzywny do smaku

Najpierw wyczyść i pokrój w kostkę dynię, im mniejsze będą kawałki, tym szybciej się ugotują. Ugotuj ją w małej ilości wody lub wywaru warzywnego.

Na patelnię wlej olej, dodaj czosnek i rozmaryn, zdejmij osłonkę z kiełbasy, następnie dodaj ją na patelnię, a także dodaj kilka nasion kopru włoskiego. Gdy się zrumieni, dodaj ćwierć szklanki octu jabłkowego, a gdy wyparuje, dodaj dynię bez dodawania innych płynów.

Ugotuj makaron prawie do miękkości. Wymieszaj sos i posmakuj, czy wymaga soli. Dodaj chochlę gotującej się wody lub wywaru, tak by konsystencja sosu była śmietanowa. Przełóż makaron na patelnię, doprowadź do gotowania, dodaj parmezan i pieprz i delikatnie wymieszaj.

Shopping Cart