1 paczka makaronu kukurydzianego wstążka karbowana Reginette – Fabijańscy
300g dyni
150g dobrej kiełbasy
Nasiona kopru włoskiego do smaku
1/2 szklanki octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
Parmigiano Reggiano do smaku
Sól dla smaku
Pieprz w razie potrzeby
Rozmaryn do smaku
Wywar warzywny do smaku
Najpierw wyczyść i pokrój w kostkę dynię, im mniejsze będą kawałki, tym szybciej się ugotują. Ugotuj ją w małej ilości wody lub wywaru warzywnego.
Na patelnię wlej olej, dodaj czosnek i rozmaryn, zdejmij osłonkę z kiełbasy, następnie dodaj ją na patelnię, a także dodaj kilka nasion kopru włoskiego. Gdy się zrumieni, dodaj ćwierć szklanki octu jabłkowego, a gdy wyparuje, dodaj dynię bez dodawania innych płynów.
Ugotuj makaron prawie do miękkości. Wymieszaj sos i posmakuj, czy wymaga soli. Dodaj chochlę gotującej się wody lub wywaru, tak by konsystencja sosu była śmietanowa. Przełóż makaron na patelnię, doprowadź do gotowania, dodaj parmezan i pieprz i delikatnie wymieszaj.