Makaron kukurydziany nitka Filini japoński Ramen


Składniki:

1 paczka makaronu kukurydzianego nitka Filini – Fabijańscy

200g filetów z kurczaka

1 marchewka

2 łodygi selera

1 cebula

1 kawałek wodorostów Kombu

2 jajka

2 łyżki sosu sojowego

Szczypiorek

3cm korzenia z imbiru

Kiełki fasoli

Sól

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Pokrój marchewkę w duże kawałki. Seler pokrój na kawałki. Cebulę pokrój na dwie lub cztery części.

Wlej trochę wody do rondla i umieść w nim zarówno warzywa, jak i kurczaka. Dodaj także kawałek korzenia imbiru i Kombu. Gotuj przez 30 minut. Odcedź wywar. Dodaj sos sojowy.

Równocześnie w osobnym rondelku ugotuj na twardo jajka.

Pokrój kurczaka w dowolne kawałki. Pokrój jajka w plasterki.

Posiekaj szczypiorek

Wrzuć makaron do gorącego bulionu i delikatnie gotuj ok. 3-4 minut pod przykryciem.

Przełóż makaron razem z bulionem na dno specjalnej miski.

Po jednej stronie ułóż pokrojonego kurczaka, z drugiej plasterki jajka na twardo, a na końcu posiekany szczypiorek.

Dodaj kiełki fasoli i sos sojowy do smaku i podawaj na gorąco.

Shopping Cart