Składniki:
1 paczka makaronu kukurydzianego nitka Filini – Fabijańscy
200g filetów z kurczaka
1 marchewka
2 łodygi selera
1 cebula
1 kawałek wodorostów Kombu
2 jajka
2 łyżki sosu sojowego
Szczypiorek
3cm korzenia z imbiru
Kiełki fasoli
Sól
Oliwa z pierwszego tłoczenia
Pokrój marchewkę w duże kawałki. Seler pokrój na kawałki. Cebulę pokrój na dwie lub cztery części.
Wlej trochę wody do rondla i umieść w nim zarówno warzywa, jak i kurczaka. Dodaj także kawałek korzenia imbiru i Kombu. Gotuj przez 30 minut. Odcedź wywar. Dodaj sos sojowy.
Równocześnie w osobnym rondelku ugotuj na twardo jajka.
Pokrój kurczaka w dowolne kawałki. Pokrój jajka w plasterki.
Posiekaj szczypiorek
Wrzuć makaron do gorącego bulionu i delikatnie gotuj ok. 3-4 minut pod przykryciem.
Przełóż makaron razem z bulionem na dno specjalnej miski.
Po jednej stronie ułóż pokrojonego kurczaka, z drugiej plasterki jajka na twardo, a na końcu posiekany szczypiorek.
Dodaj kiełki fasoli i sos sojowy do smaku i podawaj na gorąco.