Makaron kukurydziany rurka Penne a`la carrettiera


Składniki

1 paczka makaronu kukurydzianego rurka Penne – Fabijańscy

250g pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

70g bułki tartej

50g startego pecorino lub solonej ricotty

Sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Świeża bazylia (opcjonalnie)

Pokrój czosnek na drobne kawałki i dodaj do poł szklanki oliwy. Obierz pomidory, pokrój na połówki, dodaj sól i pieprz i wrzuć do oliwy z czosnkiem.

Ugotuj makaron prawie do miękkości.

W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię, na małej ilości oliwy podsmaż bułkę tartą. Stale mieszaj, by się nie przypaliła. Jak bułka tarta osiągnie rumiany kolor wrzuć makaron i sos czosnkowo – pomidorowy i der. Podsmaż wszystko razem ok 2-3 min.

Shopping Cart