Składniki
1 paczka makaronu kukurydzianego rurka Penne – Fabijańscy
250g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
70g bułki tartej
50g startego pecorino lub solonej ricotty
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Świeża bazylia (opcjonalnie)
Pokrój czosnek na drobne kawałki i dodaj do poł szklanki oliwy. Obierz pomidory, pokrój na połówki, dodaj sól i pieprz i wrzuć do oliwy z czosnkiem.
Ugotuj makaron prawie do miękkości.
W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię, na małej ilości oliwy podsmaż bułkę tartą. Stale mieszaj, by się nie przypaliła. Jak bułka tarta osiągnie rumiany kolor wrzuć makaron i sos czosnkowo – pomidorowy i der. Podsmaż wszystko razem ok 2-3 min.