Składniki
1 paczka makaronu z żyta jasnego rurka Maccheroni – Fabijańscy
1 duża czerwona lub żółta papryka
5 całych orzechów włoskich
5 pomidorków koktajlowych
50g parmezanu
1/2 ząbka czosnku
15-20 liści bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz do smaku
Orzechy obierz. Oczyść czosnek i pokrój na drobno.
Sparz pomidorki i ściągnij z nich skórkę.
Obierz i pokrój paprykę na kawałki „raz do ust”. Obsmaż ją intensywnie do zrumienienia (lekkiego przypalenia), jak najkrócej to możliwe, by zachowała swą naturalną chrupkość.
Włóż do blendrea paprykę, pomidorki koktajlowe, bazylię, czosnek, orzechy włoskie, parmezan, sól do smaku i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Blenduj, aż uzyskasz jednorodną masę, konsystencji gęstej śmietany.
Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i wyłóż makaron na rozgrzaną patelnię razem z pesto o podsmaż, aż uzyskasz kremowy sos. Na koniec posiekaj orzecha włoskiego, odrobinę pieprzu i tym posyp danie.
SMACZNEGO 😊