Makaron żytni pełnoziarnisty świderek Fusilli z sosem z zielonego groszku

Składniki:

1 paczka makarony żytniego pełnoziarnistego świderek Fusilli – Fabijańsy

300 ml sosu (pulpy) pomidorowego

250g świeżego lub mrożonego zielonego groszku

1 mała cebula

Do smaku sól, pieprz, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Do smaku bulionu warzywnego lub wody

Drobno posiekaj cebulę i zrumień ją na patelni na małej ilości oliwy. Smaż, nie pozwalając się jej palić, przez 3-4 minuty, a następnie dodaj zielony groszek i podsmaż przez kolejne kilka minut.

Dodaj sos pomidorowy i pół szklanki bulionu warzywnego lub wody, przykryj pokrywką. Gotuj przez 20 minut, następnie dopraw solą i pieprzem i kontynuuj gotowanie bez przykrycia, aż osiągnie pożądaną konsystencję sosu.

Ugotuj makaron jak lubisz, polej sosem.

Shopping Cart