Składniki:
1 paczka makaronu z orkiszu jasnego nitka Filini – Fabijańscy
400g dyni
30g parmezanu
Kostka rosołowa
2 marchewki
1/2 pora
Gałka muszkatołowa
Zielona pietruszka
Oliwa z pierwszego tłoczenia
Sól
Pieprz
Pokrój dynię na kawałki, usuwając skórkę. Drobno posiekaj pora i podsmaż go w rondelku z odrobiną oleju i soli. Dodaj dynię, pozostaw na ogniu na kilka minut, następnie dodaj bulion, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie umyj marchewki, obierz je i pokrój w plasterki. Dodaj je do dyni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.
Dodaj, jeśli to konieczne, jedną lub dwie chochle wrzącej wody, następnie dodaj makaron i kontynuuj gotowanie przez około 3-5 minut. Gdy makaron jest ugotowany al dente, dopraw zupę startą gałką muszkatołową i parmezanem.
Dodaj sól, pieprz, wymieszaj, podaj na głębokie talerze, udekoruj posiekaną natką pietruszki.