Makaron z orkiszu jasnego nitka Filini – pomaraczowa zupa z dyni i marchewki

Składniki:

1 paczka makaronu z orkiszu jasnego nitka Filini – Fabijańscy

400g dyni

30g parmezanu

Kostka rosołowa

2 marchewki

1/2 pora

Gałka muszkatołowa

Zielona pietruszka

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Sól

Pieprz

Pokrój dynię na kawałki, usuwając skórkę. Drobno posiekaj pora i podsmaż go w rondelku z odrobiną oleju i soli. Dodaj dynię, pozostaw na ogniu na kilka minut, następnie dodaj bulion, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie umyj marchewki, obierz je i pokrój w plasterki. Dodaj je do dyni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.

Dodaj, jeśli to konieczne, jedną lub dwie chochle wrzącej wody, następnie dodaj makaron i kontynuuj gotowanie przez około 3-5 minut. Gdy makaron jest ugotowany al dente, dopraw zupę startą gałką muszkatołową i parmezanem.

Dodaj sól, pieprz, wymieszaj, podaj na głębokie talerze, udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Shopping Cart