Składniki:
1 paczka makaronu z ryżu białego nitka Filini – Fabijańscy
300g ryby
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 gałązka pietruszki
1 gałązka kopru włoskiego (lub kilka nasion)
150 ml białego wytrawnego wina
25 g koncentratu pomidorowego
150 g pomidorów
Oliwa z pierwszego tloczenia
Sól i pieprz
Świeże chilli (lub mielone)
50 g migdałów
Rybę umyj, obierz i filetuj (jeśli tego wymaga), pokrój w kostkę i włóż do lodówki. Odłóż ości i resztki ryb. W rondelku podsmaż posiekaną cebulę na odrobinie oleju. Dorzuć do rondla: posiekany czosnek, liść laurowy, koper włoski i natkę pietruszki, ości i ścinki ryby, dodaj koncentrat pomidorowy, pogniecione pomidory bez skórki i dodaj wodę. Gotuj ok. 30-40 minut. Odstaw na 10 minut, odcedź i posól. Do czystego wywaru wrzuć rybę pokrojoną w kostkę, chilli i makaron. Gotuj kilka minut, by ryba była miękka. Podawaj z rozdrobnionymi migdałami.