Makaron z ryżu białego nitka Filini

Składniki:

1 paczka makaronu z ryżu białego nitka Filini – Fabijańscy

300g ryby

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

1 gałązka pietruszki

1 gałązka kopru włoskiego (lub kilka nasion)

150 ml białego wytrawnego wina

25 g koncentratu pomidorowego

150 g pomidorów

Oliwa z pierwszego tloczenia

Sól i pieprz

Świeże chilli (lub mielone)

50 g migdałów 

Rybę umyj, obierz i filetuj (jeśli tego wymaga), pokrój w kostkę i włóż do lodówki. Odłóż ości i resztki ryb. W rondelku podsmaż posiekaną cebulę na odrobinie oleju. Dorzuć do rondla: posiekany czosnek, liść laurowy, koper włoski i natkę pietruszki, ości i ścinki ryby, dodaj koncentrat pomidorowy, pogniecione pomidory bez skórki i dodaj wodę. Gotuj ok. 30-40 minut. Odstaw na 10 minut, odcedź i posól. Do czystego wywaru wrzuć rybę pokrojoną w kostkę, chilli i makaron. Gotuj kilka minut, by ryba była miękka. Podawaj z rozdrobnionymi migdałami.

Shopping Cart