Składniki:
1 paczka makaronu z ryżu białego wstążka karbowana Reginette – Fabijańscy
1 pęczek pokrzyw
80 g wędzonego boczku
1 szalotka
1 ząbek czosnku
5 świeżych liści bazylii
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki startego parmezanu
1/2 szklanki bulion warzywny do smaku
Pokrzywy oczyścić, oddzielić i twardych części i zagotować, dobrze wycisnąć i włożyć na patelnię z łyżką oleju, solą, pieprzem i ząbkiem lekko zmiażdżonego czosnku i podsmażyć przez 3-4 minuty, dodać drobno pokrojoną szalotkę, 2 łyżki oleju i pokrojony w kostkę boczek, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać makaron, podlać bulionem warzywnym, aż się zagotuje. Podawać posypane tartym serem.