1 paczka makaronu z ryżu białego świderek Fusilli – Fabijańscy
30 g suszonych grzybów
2 dymki
1 marchewka
100 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
2 papryki (1 czerwona / 1 żółta)
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Sól i pieprz do smaku
Grzyby namocz w gorącej wodzie 10 minut, następnie pokrój w spore kawałki i podsmaż na patelni z 2 łyżkami oleju i sosem sojowym. W woku podsmażyć marchewkę pokrojoną w paski, dymkę pokrojoną w plasterki, groszek z 2 łyżkami oleju. Ugotuj makaron al dente i podsmaż w woku (lub w dużym rondlu) z wcześniej przygotowanymi grzybami i warzywami, dopraw posiekaną natką pietruszki i okraś oliwą.