Składniki:
1 paczka makaronu z zielonego groszku rurka Penne Fabijańscy
300g świeżej papryki
100g mleka
50g Parmigiano Reggiano
70g sera np. Pecorino romano
2-3 łyżki oliwy z z pierwszego tłoczenia
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu kolorowego w całości
Sól do smaku
Paprykę umyj i pokrój na średnie kawałki.
Rozgnieciony ząbek czosnku zrumień na oliwie i dodaj pokrojoną paprykę. Smaż przez 10 min na średnim ogniu, często mieszając.
Dodaj mleko i gotuj przez kolejne 10 minut, często mieszając.
Dopraw solą, parmezan i pecorino romano. Zblenuj paprykę na kremową konsystencję.
Makaron ugotuj prawie do miękkości i odcedź. Połącz makaron z sosem i pieprzem, a następnie gotuj razem przez kilka minut, aż zgęstnieje wystarczająco do Twoich oczekiwań.
SAMCZNEGO 😊