Makaron z zielonego groszku rurka Penne z kremem pieprzowym


Składniki:

1 paczka makaronu z zielonego groszku rurka Penne Fabijańscy

300g świeżej papryki

100g mleka

50g Parmigiano Reggiano

70g sera np. Pecorino romano

2-3 łyżki oliwy z z pierwszego tłoczenia

2 duże ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu kolorowego w całości

Sól do smaku

Paprykę umyj i pokrój na średnie kawałki.

Rozgnieciony ząbek czosnku zrumień na oliwie i dodaj pokrojoną paprykę. Smaż przez 10 min na średnim ogniu, często mieszając.

Dodaj mleko i gotuj przez kolejne 10 minut, często mieszając.

Dopraw solą, parmezan i pecorino romano. Zblenuj paprykę na kremową konsystencję.

Makaron ugotuj prawie do miękkości i odcedź. Połącz makaron z sosem i pieprzem, a następnie gotuj razem przez kilka minut, aż zgęstnieje wystarczająco do Twoich oczekiwań.

SAMCZNEGO 😊

Shopping Cart